Börja aldrig röka!

– Hallå? Jag hade som vanligt somnat på matten, och som alltid annars hade min bästa kompis Karin väckt mig.

– Förlåt, men du vet att jag inte kan hålla mig vaken på matten!

– Nu är det faktiskt dags rast, du din slarviga och slöa tonåring! Det där var typiskt Karin, att säga elaka saker hon inte menar. Jag och Karin går ut till skolgården.

– Där står dom, Lasse och Limpan, säger Karin.

– Och dom röker som vanligt! Plötsligt går dom fram till oss.

– Vill ni ha var sin cigg? Frågar Limpan.

– Nja… Säger vi båda i kör och allas blickar vänds emot mot oss.

– Du kan väll i alla fall testa. Lasse vänder sig mot mig. Du ser tuffare ut än den där andra. Jag kollar på Karin. Som vanligt har hon den där rosa toppen och den där lila kjolen, medans jag har ett par tajta jeans och en svart tröja. Även fast vi är bästa kompisar, jag och Karin så är vi väldigt olika. Jag är en ”pojk-flicka” och hon är ”tjejig”. Jag är slö och slarvig, hon är ordentlig och pigg. Jag blir nästan alltid vald först på gympan, hon sist. Hon älskar matte, engelska och svenska som jag hatar. Så visst finns det många olikheter. Men nu måste jag svara Lasse.

– Nej!!!!!!!! Säger jag. Nu vänder Limpan sig till Karin.

– Nu har du chansen att visa att du är tuffare än henne. Och jag vet att hon inte kan stå emot, hon är nämligen kär i Limpan. Så jag försöker hinna svara före henne men hon hinner före.

– Okej… Jag känner igen den tonen, så låter hon när hon är rädd. Limpan rullar en cigg, motvilligt stoppar Karin den mot munnen.

Bläh! Sen säger hon inte mer hon har svimmat! Liam ingriper, han springer efter fröken. Sen går allt fort. Fröken kommer, ambulansen kommer, föräldrarna kommer alla kommer. Jag tycker att resten av skolan går ovanligt sakta. Fast sista timmen tar fröken upp vad som hänt. Jag säger allting, hela historien. Fröken ger Limpan och Lasse en utskällning men även alla andra för att dom inte ingrep.

Senare på sjukhuset

Jag, Liam, Lasse och Limpan följer med fröken till sjukhuset. Karin mår bra säger fröken när hon har gått in och ut. Hon vill att alla ska komma in till henne. Lasse och Limpan verkar faktiskt väldigt ångerfulla när dom ber om ursäkt.

Förlåt! Det var inte meningen att tvinga dig att börja röka, säger Lasse.

Samma här, säger Limpan

Men varför gjorde du det? Frågar fröken.

För att inte verka feg! Alla andra skulle tro att jag var en tönt!

Vi får nog prata om detta i skolan, säger fröken. Sen efter en mängd ursäkter så bestämmer sig alla för att gå. Det sista jag gör är att fråga Karin om hon kommer imorgon. Hon säger: ja. En stor sten lyfts från mina axlar. Det var skönt.

Nästa dag i skolan

Första lektionen var matte som vanligt. Men allt var inte som vanligt! Karin var inte där och jag somnade inte. Rasten var inte heller som vanligt. Lasse och Limpan rökte inte, allt var annorlunda! Nästa lektion var svenska. När alla sedan satt i klassrummet så kom Karin. Fröken talade om vad som hänt och Karin berättade sin historia. Limpan och Lasse berättade att dom skulle försöka sluta röka, och fröken visade en film om vad som händer när man röker. Senare på rasten kunde jag se att Limpan och Lasse ändå tog ett bloss. Men efter filmen fröken visa förstod jag att det är jätte svårt att sluta röka. Nikotinet gör att man blir beroende. Också lärde jag mig att om man vill sluta röka kan man ta nikotintabletter. Så jag gick och köpte åt dom. Sen gav jag tabletterna åt dom.

Här.

Tack!

Tack så mycket!

Och förlåt än en gång! Och sen denna dagen har Lasse och Limpan aldrig rökt igen och ingen annan på vår skola. Bra, tycker jag! Och vad som verkligen förvånade mig var att Limpan och Lasse hade gjort ett grupparbete om riskerna med tobak. Här är det:
Riskerna med tobak!
  1. Nikotinet gör att man blir beroende.
  2. Kärra fastnar i
  3. Man kan få sämre kondition.
  4. Man kan få gula tänder och dålig andedräkt lungorna och därför kan man dö!
  5. Om man snusar kan man få ett stort hål i läppen.
  6. Om du röker andas du själv in 75 % av röken, andra andas in 25 % av röken.Och Karin mår bra idag! Hon tycker att det var dumt att hon ändå testade att röka.Den här historien är inte verklig men liknade historier har nog inträffat på varje skola. Och kom ihåg att stå emot grupptryck och hjälp någon som blir utsatt. Men framför allt:

BÖRJA ALDRIG

RÖKA!!